TÜİD Takı Üreticileri ve İhracatçıları Derneği, sektörel sorunlara gerçekçi çözümler üretmek için kuruldu

TÜİD DERNEĞİ KİMDİR VE HANGİ AMAÇLA KURULMUŞTUR?
Takı Üreticileri ve İhracatçıları Derneği (TÜİD), 2024 yılında mücevher üreticisi ve ihracatçısı firmalar tarafından kurulan bir sivil toplum kuruluşudur.TÜİD, yapacağı hizmetler ve hayata geçireceği projelerle sektördeki diğer temsil kuruluşları ve STK’ları desteklemeyi amaçlıyor. Derneğimiz; sektörümüzün sıkıntılarını doğru şekilde, doğru mercilere anlatabilmek, kadim mesleğimizi temsil etmek ve sektörümüzün gelişimine olumlu katkıda bulunmayı hedefliyor.
TÜİD’DE NASIL BİR ORGANİZASYON YAPISI VAR?
02 Kasım 2024 tarihinde yaptığımız Genel Kurul Toplantısında Yönetim Kurulu başkanlığına daha önce de İMMİB Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmış olmam dolayısıyla Mustafa Kamar olarak seçildim. Yönetim Kurulunda da sektörümüzün deneyimli ihracatçı ve üretici firmalarının yetkilileri yer almaktadır.
TÜİD yapısı altında sektörümüze ve üyelerimize faydalı çalışmalar yapmak üzere çeşitli komiteler de oluşturduk.
TÜİD Komitelerimiz;
- Halkla İlişkiler Komitesi
- Bürokrasi Komitesi
- İş Geliştirme Komitesi
- Eğitim Komitesi
- Üretici Komitesi
- İhracatçılar Komitesi
TÜİD’İN FAALİYETLERİ NELERDİR?
TÜİD, her hafta ilgili komite temsilcilerimiz ve üyelerimizin katılımı ile gerçekleştirdiğimiz toplantılar yaparak üyelerimizin gerçek ve güncel sıkıntılarını, beklentilerini değerlendirerek çözümler üretiyor ve aksiyon planları hazırlıyoruz. Aynı zamanda çok sık gerçekleştirdiğimiz komite toplantılarımızda üyelerimizin birbirini daha yakından tanıma, ürün ve hizmetlerini paylaşmalarına da olanak sağlamayı amaçlıyoruz. Daha önce bir arada olma şansı yakalayamamış birçok üye firmamız, komite toplantılarımızda birbiri ile ilk kez iş yapma fırsatı yakaladı. İhracatçılarımızı ve üreticilerimizi aynı ortak paydada buluşturan derneğimiz network kurgusu ile de Türkiye ekonomisine katkı sağlamayı amaçlıyor. Komite toplantılarımızda belirlenen konulara göre gerekli durumlarda bürokratik ziyaretler ya da ilgili mercilere başvurarak kısa süre içerisinde aksiyon alabilme gücüne de sahibiz. Kurulduğumuz günden bu yana birçok kez Ankara’da bürokratik çalışmalarda bulunduk. T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı, T.C. Ticaret Bakanlığı, İhracat Genel Müdürlüğü, İthalat Genel Müdürlüğü, Gümrük Müdürlüğü gibi ziyaretler gerçekleştirerek sektörümüzdeki gerçek üretici ve ihracatçılarımızın problemlerini doğrudan anlatabilmek adına görüşmeler yaptık. Ankara’daki bürokratlar sektörümüzün problemlerini ilk ağızdan ve farklı bakış açısı ile anlatılmasını memnuniyetle karşılayarak, bu faaliyetlerimizin devamının önemsediklerini bizlerle paylaştılar. Komitelerimizin belirleyeceği yeni konular ve sıkıntılar ile de görüşmelerimizi devam ettiriyoruz. TÜİD, aynı zamanda üyelerinin birbiri ile iletişimini arttırmak, tüm üyelerimizin birbirini daha iyi tanımasına yönelik çeşitli organizasyonlar düzenledi ve düzenlemeye devam ediyor.
Yeni bir STK olmamıza rağmen çok kısa sürede aksiyon alarak 26 Şubat 2025 tarihinde ilkini düzenlediğimiz TÜİD Alım Heyeti organizasyonunu Kuyumcukent’te düzenledik. TÜİD üye üreticilerimizin kendi ürünlerini sergilediği bu organizasyonumuza, Türkiye’nin önemli toptancı ve zincir mağaza firmalarının büyük çoğunluğu katılım sağladı. Bu organizasyon, üreticilerimizin üretim sürekliliğine destek olarak, ihracatçılarımızın ürün çeşitliliğini arttıracak yeni tedarikçiler bulmasını sağlayarak herkesin kazançlı çıktığı bir organizasyona dönüştü.
TÜİD üyelerinin gelişiminin, sektörümüzün gelişimi anlamına geldiğini biliyoruz ve gelecek planlarımızı bu düşünce ile oluşturuyoruz.
TÜİD komiteleri hem yurt içi hem de yurt dışı aktivitelerini arttırmaya yönelik birçok proje ve etkinlikleri de şimdiden planlanmaya başladı. Çok yakında yeni projelerimizin duyurumlarını hem üyelerimizle hem de sektör ile paylaşacağız.