Kota kısıtlaması, ihracatta firmaların rekabet gücünü zayıflatıyor

Kurtulan Kuyumculuk Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Naci Kurtulan, altındaki kota kısıtlamasının ihracatta firmaların rekabet gücünü zayıflattığını belirterek, “Dünya ile ons farkı nedeniyle satışta önemli yer tutan düz modeller yerine sadece üretimi zor, yüksek işçilikli mücevherleri pazarlayabiliyoruz. Ama, işletmelerde değirmenin suyunu daha düşük kalibredeki düz takılar taşıyor. Sektör altın kotası yüzünden pastayı satmakta zorlanıyor, sadece kremayla yetinmek zorunda kalıyor.” dedi.
Kurtulan Kuyumculuk için 2025 yılı nasıl geçiyor?
Yılın daha ilk çeyreğini geride bıraktık. 2025 yılının net fotoğrafını, sektörümüz için büyük önem taşıyan ve Kurtulan Kuyumculuk olarak yıllardır katılımcı olarak yer aldığımız Nisan İstanbul Mücevher Fuarı’nda göreceğiz. İhracatta ons farkından kaynaklı sıkıntılar devam ediyor. İç piyasada ise işler mart ayının son haftalarına kadar iyi gidiyordu.
Bu yıl katılım gösterdiğiniz uluslar arası mücevher fuarları, firmanız için nasıl geçti?
Hong Kong Fuarı için ev ödevimizi yaptık, yeni koleksiyonlar hazırladık. Firmamız için iyi bir fuardı. Ons farkından dolayı 100 adet yerine; ancak 30-40 adetfakat daha pahalı takılar satabiliyoruz. Satışı kolay olan ürünlerden çok,üretimi zor yüksek işçilikli mücevherleri pazarlıyoruz. Ama,sektörde değirmenin suyunu daha düşük kalibredeki düz takılar taşıyor. Sektörümüzde yoğun istihdam sağlayan işletmeler, kapasitelerini kullanarak maliyetlerini karşılamak amacıyla daha çok düz ürünler yapıyor; ama asıl kârı da yapımı daha zor, rekabet edilemeyen modellerden sağlıyorlar. Yani, firmalar, işletme masraflarını genelde harc-ı alem ürünlerden çıkarıyor. Yani, ilk başta pastayı satmalıyız, kremaya sıra sonra gelir. Firmamız ve diğer sektör işletmeleri, dış ticarette her zaman olduğu gibi ev ödevlerini eksiksiz yapmalarına rağmen ne yazık ki kota uygulaması sonucu yükselen ons fiyatlarımız nedeniyle pastayı değil, sadece kremasını satmak zorunda kaldı.
Hong Kong Fuarda en çok hangi ürün gruplarınız talep gördü?
İhracatta A Plus müşterilerin tercih ettiği yüksek işçilikli ve pahalı ürünlerin satışındabir sorun yok. Altın kotası kaynaklı fiyatlarımızın rakiplerimizden yüksek olması nedeniyleçok adetli satılan ürün gruplarını satmakta zorlanıyoruz. Çünkü, düşük fiyatlı mücevherleri alan alıcılar, daha çok fiyat odaklı oluyor.
Hong Kong fuarıyla ilgili katılımcıların genel kanaati pozitif yönde değilken siz firma olarak nasıl başarılı oldunuz?
Kurtulan Kuyumculuk olarak diğer firmaların üretemeyeceği, ya da yapmakta çok zorlanacağı mücevherleri geliştirerek başarılı olduk. Ama bunlar, sadece pastanın üzerindeki krema. Kota yüzünden pastayı satmak zorlaştı,sadece kremayla da işler dönmüyor. Sadece krema odaklı çalışmak için ise çok az işçiyle küçülerek iş yapmayı gerektiriyor. Krema ve pastanın sektördeki payı bellidir. Kota nedeniyle ihracatta pastadan çok az pay alabiliyoruz; ama kremanın da bir limiti var. Orada o kadar geniş bir pazar payı yok.
Nisan İstanbul Mücevher Fuarı ile ilgili özel bir hazırlığınız var mı?
Biz, fuarcılık konusunda çok deneyimli bir firmayız. Her organizasyona da mutlaka özel hazırlıkla giriyoruz. 2025 yılına özel safir, zümrüt ve yakut gibi değerli taşlarla bezenen yüksek işçilikli, katma değerli ürünlerle girdik. Hong Kong’da ilgi gören bu ürün grubunu yeni modellerle takviye ederek İstanbul Fuarı’nda da sergileyeceğiz.Bu ürün grubumuza çok güveniyoruz, İstanbul Fuarı’nda da ilgi göreceğine inanıyoruz.
Nisan fuarıyla ilgili beklentileriniz nelerdir?
Altın kotasındaki kısıtlama, yüksek altın fiyatları, yurt içi ve dünyadaki konjonktürel gelişmeler nedeniyle İstanbul Fuarı’ndan ortalama bir beklentimiz var. Bu nedenle firma olarak tüm müşterilerimizi fuara davet ettik, geniş ürün gamımızı sunmaya için standımıza bekliyoruz.
Firma olarak uzun yıllardır ihracat ağırlıklı bir pazarlama stratejiniz var. İç piyasaya özellikle turizm beldelerine daha fazla yoğunlaşma gibi bir planınız var mı?
Koşullar ne olursa olsun hem iç piyasa hem de ihracat müşterilerimizle iletişimlerimizi kesintisiz sürdürüyoruz. Biz, ilk günkü heyecan ile gelecek hedeflerimize doğru koşar adım ilerliyoruz. Önümüzdeki tek engel; hammaddeye erişimin zorlaşması yani, altındaki kota kısıtlaması. Sektörümüzün temsil kuruluşları, konuyla ilgili yoğun temaslarını devam ettiriyor. Umarız, bu kota uygulaması yakın bir zamanda ortadan kalkar.